
39JUNE 2020   SURVEYORS TIMES     

Members Corner
會員分享

A: Consider a critical situation:

Day 1: 	 Submit a proposal to the Buildings 
Department

Day 59: 	 One day before the due date of the 
submission

Day 60: 	 Submission due date; new regulation 
takes effect.

Presumably the proposal submitted fully complies 
with the current, but not the new, regulation.  If 
the BA makes a decision within the first 59 days, it 
can approve the proposal. On or before the 59th 
day, BA has to use the current regulation as the 
new one has not come into operation.  It is another 
story on Day 60.

In  At torney Genera l  v  F i reb i rd,  L td  (PCA 
17/82), the Privy Council decided that when an 
application for the approval of plans for building 
works under section 14(1)(a) of the Ordinance, 
the law which the Authority is obliged to apply 
is the law applicable on the date when the 
Authority considers  the plans.  That applies even 
if the law has been changed since the date on 
which the plans were submitted to the Authority for 
approval. (extracted from 1995 MP No 963).

“Considering” a plan practically means deciding 
on it.  Consequently, the BA will usually reject 
a proposal when it rules on it on Day 60.  The 
applicant cannot successfully occupy a space in 
the queue before the door of the current regulation 
closes.

In reality, if the new regulation could have a 
significant impact on a building proposal, there will 
be a grace period within which the applicant can 
still follow a previous regulation even when the new 
one has begun.  The applicant will make the best 
effort to avoid the new regulation within the grace 
period.

Mistake by the Building Authority
Q: Suppose the BA disapproves a proposal 

and a new regulation comes into operation 
afterwards.  Then the applicant resubmits a 
proposal.  Since there is no work going on or 
consent to commence it, the new regulation 

would logically apply to this proposal.  However, 
if the BA is found to have wrongly disapproved 
the previous proposal, can the applicant choose 
which regulation to follow?

A: In Wong Kwok Gee v The Building Authority 
(1995, MP No 963 unreported, 3 November 
1995) per Keith J at 13 stated that, “in the 
case of an erroneous rejection of plans, the 
applicant should be put back to the position in 
which he would have been if the error had not 
been made.”

Hence, under these circumstances, the applicant 
is allowed to use the older regulation.

Disclaimer
I should stress that the above is my understanding 
and interpretation of the law.  I do not represent 
anybody except myself.
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